Maderoterapija - odprava celulita

Ali hujšanje lahko pomaga pri odpravi in odstranjevanju celulita?
Samo dejstvo, da celulit prizadene večino žensk, zadostuje za zaključek, da čudežne rešitve za njegovo izginotje ni, še posebej ne preko noči. V borbi proti pomarančasti koži je potrebno uporabiti kakovostne kozmetične preparate in preverjene postopke. Priporočajo se čvrste masaže, limfna drenaža in drugi postopki, ki bodo predvsem spodbudili oslabljeno cirkulacijo. Za uspešnejše rezultate pa je poleg naštetega potrebno vključiti več rednega gibanja in paziti na prehrano. K nastanku celulita pripomorejo tudi slabe prehrambene navade ?? predvsem prevelika količina maščob, sladkorja in soli. Diete in stradanje niso rešitev, saj niso zdrave za organizem, nizkokalorična prehrana pa ovira proces razgradnje maščob. Raziskave so pokazale, da se celulit ne zmanjšuje s hujšanjem; v teh primerih se zmanjša le količina maščobnega tkiva, struktura vozličkov kolagena, iz katerih je celulit, pa se ne spreminja. To je le še en dokaz, da je k problemu celulita potrebno pristopiti resno in preučiti vse dejavnike, ki ga povzročajo.
Kakšen vpliv ima na nastanek celulita in obliko telesa vrsta hrane, ki jo uživamo?
Kakšen vpliv ima na nastanek celulita in obliko telesa vrsta hrane, ki jo uživamo? Vsak presežek hrane oziroma energije se bo shranil v obliki maščevja - še posebej radi se kot maščobne zaloge shranjujejo ogljikovi hidrati in maščobe, saj jih telo večinoma ne zna uporabiti drugače kot gorivo. ?e telo dobi goriva preveč, ga shrani za "hude čase". ?e torej s hrano vnašamo več energije, kot je potrebujemo, bomo povečevali maščobne zaloge na telesu, pri večini žensk pa se bo posledično povečala tudi izraženost celulita.
Kako določiti stadij celulita?
Celulit nastaja v najglobjem sloju kože, kjer se nahaja podkožno maščobno tkivo. Pogled v sestavo tega tkiva kaže na skupke maščobnih celic, zložene v majhne režnje. Med njimi so vezne pregrade, sestavljene iz elastina in kolagena, v katerih se raztezajo krvni in limfni tokovi. S povečanjem maščobnih celic se zmanjšuje mecelični prostor, pojavi se povečan pritisk na krvne in limfne tokove, kar ovira cirkulacijo. Skrajne posledice slabe cirkulacije so nabiranje tekočin in odpadnih snovi, pomanjkanje kisika in zmanjšan dotok hranljivih snovi, zaradi česar tkivo propada. Zaradi celega niza povzročiteljev se na na površini kože v tkivu prične nabirati celulit približno sedem do osem let preden ga sploh opazimo. Takrat lahko govorimo o začetni fazi, v kateri se celulit ne vidi na prvi pogled, temveč je opazen le, če kožo stisnemo med prsti. Stanje pa se sčasoma slabša in zaradi poslabšane cirkulacije postaja resnejše. Okrog celic se zaradi slabenja veznega tkiva prično oblikovati trdi skupki kolagena. S časom kolagen ustvari vozličke, ki otrdijo in silijo na površino kože. Te blazinice postanejo estetski problem, koža postaja vse tanjša in manj prožna, izgublja zdravo barvo, dobiva videz pomarančaste kože, v podkožnem tkivu pa je vse več trdih vozličkov, ki so boleči na otip. Celulit je v glavnem lokaliziran v predelu zadnjice in stegen. Po Nuernberger-Millerjevi lestvici razlikujemo štiri stopnje celulita: 0 - Koža je gladka, brez nepravilnosti, ne glede na vrsto in mesto pritiska, s katerim želimo kaj odkriti, 1 ?? Videz pomarančaste kože je opazen le, ko kožo pritisnemo s prsti ali kadar oseba sedi na trdi površini; 2 ?? Videz pomarančaste kože je opazen tudi, ko oseba stoji, koža ni več gladka tudi kadar oseba leži; 3 ?? Videz pomarančaste kože je opazen ne glede na položaj osebe.
Uspešno sem izgubila telesno težo, a na bokih, zadnjici in stegnih imam še vedno celulit. Zakaj?
Količina / izraženost celulita ni odvisna od telesne teže, pač pa od količine telesne maščobe. Nepravilno hujšanje lahko privede do dejanske izgube telesne teže, vendar na račun drugih tkiv, telesnih tekočin in glikogena. Tehtnica bo pokazala rezultat, a le ogledalo bo povedalo resnico: da se namreč maščobnih oblog nismo znebili. To je še posebej očitno na "problematičnih" delih (boki, zadnjica, stegna). ?e režim prehrane in vadbe ni urejen tako, da spodbuja izgubo maščob, pač pa le izgubo teže, se to na izraženosti celulita ne bo poznalo.
Zakaj se vidnost celulita z leti povečuje?
Ženska usnjica je najbolj kompaktna med 30 in 40 letom starosti. Nato proizvodnja kolagena in elastina upade, zmanjšuje se količina vezivnega tkiva kar ima za posledico tanjšanje in rahljanje usnjice in povrhnjice. Poleg tega vezivno tkivo z leti postane tudi trše, navpična kolagenska vlakna v podkožju se skrajšajo. Vse to v kombinaciji s pritiskanjem maščobnih celic na oslabljeno usnjico in možnim edemom poveča izrazitost celulita. Vidnost celulita je tako z leti vedno večja, še posebej, če mu ženska ne posveča nobene pozornosti oziroma se zadeve loteva z napačnimi informacijami.
Ali na količino / videz celulita lahko vpliva tudi predmenstrualni sindrom (PMS)?
Nekatere raziskave kažejo, da to drži. PMS je namreč povezan s hormonskimi nihanji - večina žensk s PMSjem v tem obdobju bistveno bolj zadržuje vodo v telesu, kar lahko vodi k poslabšanju videza celulita.