odstranjevanje dlak z IPL tehnologijo

Ali je odstranjevanje dlak z IPL aparatom boleče?
Odstranjevanje dlak z IPL metodo velja za najmanj bolečo od vseh metod odstranjevanja dlak. Ali lahko govorimo o bolečini ali samo o neprijetnem občutku je odvisno od praga bolečine posameznika, od tipa in barve kože in seveda tipa dlak.
Intervali med dvema posegoma:
Po desetih, petnajstih dneh bodo dlake spet zrastle, vendar bodo čez nekaj dni tudi odpadle.
Po nekaj obravnavah bodo dlake rastle vse počasneje in postajale nežnejše. Ritem obravnav je individualen, načeloma pa se obravnave ponovijo vsakih štiri do šest tednov.
Po šestih do osmih obravnavah dosežemo vsaj 90 % odstranitev dlak.
Kako poteka laserska depilacija - trajno odstranjevanje dlak?
Pri odstranjevanju dlačic z je primarnega pomena absorpcija svetlobnih pulzov v melanin, ki se nahaja v dlačnem steblu in zunanji dlačni ovojnici, zato je pomembno dejstvo, da se s pomočjo selektivne fototermolize lahko uniči le tiste dlake, ki vsebujejo veliko melanina, torej temnejše. Sekundarni efekt IPL aparatur, s tako širokim svetlobnim spektrom, vpliva na venozni del, žilice ki hrani dlako. Koagulacija odvodnega dela teh žilic pa zmoti lasne folikle, z zmanjšano oskrbo krvi, kar pomeni da dlačni folikel prejme manj hranilnih snovi in kisika, kar se kaže v zmanjšani zmožnosti ponovne rasti dlačic. Prav na ta način pa IPL aparaturami uničujemo tudi svetlejše in tanjše dlačice.

Tudi debelina same dlačke ima tu pomembno vlogo, saj večja, ko je površina za absorpcijo, večji je učinek. Aparature z intenzivno pulzno svetlobo imajo bistveno širši svetlobni spekter od 450 nm do 1100 nm, kar nam omogoča uničenje dlačnega folikla in perifolikularnega tkiva z bistveno manjšo energijo ( J ). To je seveda prednost, saj je s tem možnost nastanka neželenih stranskih učinkov minimalna, tretmaji pa so tudi za tiste zelo občutljive minimalno boleči. Seveda pa je ob strokovnem znanju, potrebna pravilna tehnika izvedbe in dobro poznavanje kože.

Zaradi dejstva, da je dlačice moč uničiti le v fazi aktivne rasti, torej v anagenem obdobju, so potrebne ponovitve tretmajev. ? tevilo ponovitev je seveda zelo individualno.
Koliko tretmajev trajne laserske depilacije je potrebno?
Klinične raziskave potrjujejo, da za 90 % dolgotrajno redukcijo poraščenosti, zadostuje med 5 in 8 tretmajev. ? tevilo potrebnih ponovitev je odvisno tudi od predela telesa, kajti število potencialnih foliklov, na posameznih delih telesa je različno, od 60 do 500 foliklov na cm2 kože. Potrebno pa je vedeti, da z IPL tretmaji ni moč spremeniti ne hormonskega statusa , niti ne dednega potenciala, kar igra odločujočo vlogo v stopnji poraščenosti. Dlačice je moč odstranjevati na vseh predelih telesa.

Poseg pod pazduho pa traja okoli 20 minut. Takoj po posegu lahko opravljate vsakodnevne aktivnosti.
KONTRAINDIKACIJE
spremembe na koži, nosečnost, diabetes, hemofilija (motnja strjevanja krvi) in antikoagulanti, epilepsija, fotosenzitivna zdravila, srčni vzpodbujevalnik, kožne bolezni (herpes, psoriaza, ekcemi, akne)
Nekaj dejstev, ki jih velja upoštevati najmanj mesec dni pred obravnavami:
ne izpostavljajte se soncu in UV žarkom;
ne uporabljajte samoporjavitvenih izdelkov;
ne odstranjujte dlak s puljenjem (voski, električni epilatorji, pincete);
ne barvajte in ne belite dlak;
ne uporabljajte zdravil, ki povzročajo fotosenzibilnost
Nikoli vec depilacije in britja?
Ko je potrebno število postopkov z IPL aparatom opravljeno ne pomeni, da na tem mestu dlake ne bodo več rasle. Po določenem času telo lasne folikle obnovi, vendar je število lasnih foliklov in s tem dlak neprimerno manjše in te so tanjše in svetlejše. ?as obnove lasnih foliklov - rasti dlak je nemogoče točno določiti, vemo pa, da je obnova lasnih foliklov na epiliranem mestu od 3 do 5 let. Zato pri IPL epilaciji ne govorimo o trajnem odstranjevanju dlak temveč o trajnem zmanjšanju števila dlak.
Po posegu?
K opravljanju dnevnih dejavnostih se lahko vrnete takoj Na koži, ki je bila obravnavana, se ponavadi čuti rahlo ščemenje ali je vidna rahla rdečica. Oboje izzveni v 24- 48 urah. Kadar pa se to pojavi, je potrebno kožo hladiti. To naredimo s pomočjo hladnih obkladkov ali hladilnega gela. Izogibati (vsaj 15 dni po posegu) se je potrebno sončenju (tudi v solarijih), savni, jemanju preparatov za porjavitev kože, umivanju kože s prevročo vodo in grobemu drgnjenju z brisačo. Priporočljivo pa je, da se obravnavani del kože 2-3 dni maže z ustrezno nevtralno hidratantno kremo ali hladilnim gelom. Uporabljajte kreme, ki vas bodo zaščitile pred UV-A, UV-B in UV-C žarki.